OpenVRT Talks


Op 14.12.2017 slaat OpenVRT kamp op in Fosbury & Sons voor een nieuwe editie van OpenVRT Talks. 
Samen met onze sprekers blikken we terug op 2017 door ons te verdiepen in één van hun projecten van het afgelopen jaar.
 

Wie komt spreken?

Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist vormen AudioCollectief SCHIK. SCHIK maakt audioverhalen voor thuis en op locatie, en experimenteert op het grensvlak van audio en performance. Dit jaar maakten deze drie dames voor VPRO Dorst de documentaire podcast “Bob”. In zes afleveringen gaan ze op zoek naar wie die Bob toch is waar de vierentachtigjarige Elisa maar over kan zwijgen. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord, maar over wie hun moeder niet meer kan zwijgen. Vanuit haar  kamer in een bejaardentehuis in Antwerpen vertelt Elisa dat Bob haar buurjongen was in 1947. Ze spraken soms af in het voortuintje van een leegstaand huis. Om te praten, geheimen te delen en kusjes te geven...

Rakelt hun moeder een groot familiegeheim op, of kan ze feit en fictie niet meer uit elkaar houden?

Samen met het VPRO Dorst-team vertellen Nele, Siona en Mirke jullie op 14.12 meer over hoe deze podcast tot stand is gekomen, hoe de samenwerking verliep en wat de hoofdbrekers waren.

Kan je niet langer wachten om te weten waar deze podcast over gaat? Geen paniek, de eerste aflevering is vanaf vandaag te beluisteren via de Facebook-pagina van VPRO DORST!


Enkele weken geleden verscheen het artikel 'My Time Undercover With The Alt-Right Movement' in de New York Times. Het einde (of het begin?!) van een spannend jaar voor de Zweed Patrik Hermansson. Hoe infiltreer je een jaar lang onopgemerkt in extreem-rechtse groeperingen in de UK en US? Patrik ging tijdens zijn studies Journalistiek voor de antifascistische organisatie Hope Not Hate undercover. Hij slaagde erin, tegen de verwachtingen in, om door te dringen tot de hoogste echelons van “alt-right”. Dit doe je uiteraard niet zomaar. Hoe Patrik precies te werk ging, hoe je vertrouwen opbouwt en wat de gevolgen van het onderzoek zijn, kom je te weten op 14 december.

De OpenVRT-community zelf heeft in 2017 uiteraard ook niet stilgezeten. Wij tonen jullie dan ook graag what has been cooking in our kitchen!