3 Minuten Zendtijd: Marthe Crab

We ontmoeten Marthe Crab op een zonnige vrijdagnamiddag op de redactie van Iedereen Beroemd. Dit is intussen bekend terrein geworden voor haar.

 

Vertel ons eens iets meer over je project voor Drie Minuten Zendtijd. 

 

Ik denk dat veel mensen dit zeggen, maar ik had totaal niet verwacht dat ik dit zou mogen doen, dus het was wel verschieten. Je springt eigenlijk mee op een trein en komt hier samen zitten en brainstormen over je idee. En dan maak je er een scenario van en plots moet je in 'televisie' beginnen denken, wat voor mij heel raar was met mijn radio achtergrond. Maar je wordt gedwongen om over je idee na te denken in de juiste vorm en structuur en het dan ook zo op papier te zetten. Het leuke was dat iedereen hier op de brainstorm sessies hun ideeën bij elkaar kon gooien en ik kon ook voortdurend rekenen op feedback, dus het was een heel fijn proces.

 

Het leuke was dat iedereen hier op de brainstorm sessies hun ideeën bij elkaar kon gooien en ik kon ook voortdurend rekenen op feedback, dus het was een heel fijn proces.

In je reportage maak je een trip met een vriendin. Kan je ons vertellen hoe je op dat idee bent gekomen?

 

Wanneer iemand sterft zeggen veel mensen dat die persoon een ster in de hemel wordt. Ik vond dat altijd zo een intrigerende zin dus vond ik dat iemand daar iets mee moest doen. Toen kwam het voorstel van OpenVRT om drie minuten zendtijd te maken en toen dacht ik, misschien moet ik daar zelf wel iets mee doen. Een sterrenhemel is natuurlijk iets heel visueel, maar ik vond dit de perfecte kans om dat idee, waar ik al een aantal maanden mee rond liep, ook effectief uit te werken.

 

Jouw reportage gaat over een onderwerp dat iedereen zal raken. Was er een bepaalde boodschap die je wilde overdragen aan de kijkers?

 

Ik denk sowieso dat je, als je iets maakt, altijd wel iets wilt vertellen. De persoon waar wij op trip voor gaan is al vijftien jaar dood. Toch ondernemen wij dit om te laten zien dat het niet uitmaakt hoe lang iemand er niet meer is, als jij er op een of andere manier nog betekenis aan geeft, leeft die persoon nog. Ik maakte deze trip ook met een goeie vriendin van mij en wil hiermee ook aantonen dat vrienden in zo'n verwerkingsproces heel belangrijk zijn. Met deze reportage hoop ik dat kijkers zullen zien dat we dit echt als vrienden wilden doen, niet gewoon voor drie minuten televisie.

 

Zo een project ondernemen als jonge creatieveling doe je niet elke dag en is zeker niet evident. Zijn er bepaalde zaken waar je schrik voor had toen je eraan begon?

 

Ik ben mijn masterproef momenteel aan het maken en eerlijk gezegd ben ik die een beetje aan het verwaarlozen, dus daar heb ik wel wat stress voor.

 

Heb je verder nog advies voor jonge creatievelingen die met een idee zitten?

 

Gewoon keihard doen! Ik had totaal niet verwacht dat ik dit zou mogen doen.Ik heb nu deze kans gekregen bij Iedereen Beroemd, dus dat is superfijn. Mijn advies is dus om alle kansen te grijpen en je ideeën te blijven uitwerken en concreet te laten worden.

 

Heeft deze ervaring iets losgemaakt voor de toekomst? Zie je jezelf nog voor televisie werken?

 

Ja! Ik heb radio altijd heel liefgehad, maar televisie ben ik heel graag beginnen zien. Ik hoop dus inderdaad dat dit het begin is van iets heel mooi.

 

Wil je Marthe op de voet volgen? Bekijk dan zeker haar OpenVRT profiel