3 Minuten Zendtijd: Ignace Aleya & Arnaud Melis

Ik ontmoet Igance and Arnaud, beide afkomstig uit Gent en samen hebben ze een YouTube kanaal, Tolerated Cinematics. Ook hebben ze samen een bedrijf gestart die professionele video's maakt. Ze hebben al een heleboel ervaring, maar zagen 3 Minuten Zendtijd als een extra uitdaging.  

 

Ignace en Arnaud, waar zijn jullie zoal mee bezig?

 

Ignace: Ik ben altijd al bezig geweest met film en heb zo ook een YouTube kanaal gestart. Toen ik jonger was ging mijn kanaal vooral over gamen en dat is later doorgegroeid naar video’s over visual effects. Nu is het een professioneel YouTube kanaal waarop alles over film terug te vinden is.

Arnaud: Ik focus minder op het creatieve en hou mij meer bezig met de zakelijke kant van ons bedrijf en het YouTube kanaal, zoals de website administratie, de verkoop van bedrijfsfilms, enz. Ignace en ik kennen elkaar al sinds het eerste middelbaar. We voelden toen al aan dat we allebei iets wilden ondernemen. Het bleek een perfecte match te zijn, ik heb management gestudeerd en hij heeft visual effects gestudeerd. We vullen elkaar qua skills dus goed aan.

Ignace: Ik heb inderdaad een jaar visual effects gestudeerd, maar het overgrote deel van mijn kennis heb ik mezelf aangeleerd.

 

Jullie '3 Minuten Zendtijd' gaat over special effects. Willen jullie daar iets mee teweegbrengen?

 

Ignace: Met dit filmpje zeker wel. Het gaat eigenlijk over pesten. Eerst wordt ons personage gepest omdat hij anders is, maar uiteindelijk groeit zijn zelfvertrouwen en trekt hij zich daar niks meer van aan.

Arnaud: Wanneer we naar Belgische televisie kijken is er een groot aanbod, maar heel weinig visual effects. Wij willen dat introduceren in België. Het is ook ons doel om in de toekomst te kunnen samenwerken met programmamakers en onze expertise omtrent visual effects daarmee te delen. Ignace werd op zijn 18e gecontacteerd door een regisseur uit Californië en heeft sindsdien al aan vijf Hollywood films mogen meewerken.

Ignace: Het begon allemaal toen die regisseur een filmpje tegenkwam op mijn YouTube kanaal. Hij vroeg of ik nog meer kon en ik ben er gewoon voor gegaan.

 

Jullie hebben duidelijk al serieus wat ervaring. Hoe hebben jullie de begeleiding van de VRT ervaren?

 

Arnaud: Ik vond het heel goed en heel persoonlijk. Ze stelden ook zeer kritische vragen wat ik zeker positief vond. Wij zijn namelijk nog jong en hebben nog niet de ervaring die de VRT te bieden heeft. Qua verhaal en scenario hebben ze ons goed bijgestaan. Het is niet altijd leuk om kritiek te krijgen, maar achteraf gezien hebben ze altijd gelijk gehad. Zo zijn we permanent kritisch blijven kijken naar ons stuk en is er van een ruwe diamant iets moois geworden.

 

Beginnende mediamakers zijn kritiek misschien minder gewoon dan jullie. Wat is jullie advies naar hen toe?

 

Ignace: Mijn beste advies is gewoon blijven creëren. Is het slecht, dan is het slecht. Maar dan kan je er de volgende keer aan werken en het verbeteren. Ik heb zelf ook een tijdje elke dag video’s geupload op mijn YouTube kanaal en daar heb ik veel uit geleerd. Je krijgt onmiddellijk feedback en kan er snel op inspelen. Zo ben je ook elke dag verplicht iets te creëren.

Arnaud: We hebben gedurende meer dan 100 dagen elke dag minstens 1 video geüpload. Daar kruipt veel tijd in, maar je haalt er zo veel uit.

 

"Mensen gaan geen kritiek geven als je niks waard bent. Als het constructieve feedback is, zou ik zeggen: embrace it!"

Wat zijn jullie grootste ambities en dromen?

 

Arnaud: We hebben er eigenlijk verschillende. We gaan binnenkort 100.000 subscribers bereiken op YouTube wat sowieso al een milestone is.

Ignace: Het ultieme doel is vooral om te kunnen blijven doen wat we nu doen en om ervan te kunnen leven. Ik zou ook graag zelf een film maken. Internationaal gaan is een droom, maar dat hoeft niet Hollywood te zijn. Het verhaal van the American Dream is veranderd. Sociale media biedt zoveel kansen en daarvoor hoef je niet naar Hollywood te gaan.

 

Wat is jullie advies naar jonge creatievelingen toe die net aan hun carrière beginnen?

 

Arnaud: Wanneer je pas begint moet je kansen zien en ze grijpen. Je netwerk en je portfolio zijn nog niet zo groot en juist daarom is het belangrijk om gewoon te blijven creëren. Doe vooral wat je graag doet, anders hou je het niet vol. Luister naar feedback en constructieve kritiek, maar blijf je eigen ding doen. Veel mensen zullen je als jonge ondernemer adviseren om een ‘veiligere’ weg te kiezen, maar als het je passie is, dan kom je er wel.

 

Wil je meer zien? Volg Ignace zijn werk via zijn OpenVRT profiel.